Technikai adatok  

 

Előkészítő munkák

A digitalizálás előtt minden egyes könyv állapotát állományvédelmi szakemberek ellenőrzik.

Digitalizálás

A jelenleg látható corvinák digitalizálása DigiBook 6000 RGB szkennerrel történt. Az átlagos felbontás az eredetire vonatkoztatott 300 dpi. Az eredeti képeket TIFF formátumban RGB színrendszerben tároljuk.

Képfeldolgozás

Az optikai torzítások csökkentése a BookRestorer program segítségével történt. A képfeldolgozás fő munkafolyamatai a következők: forgatás, vágás, retusálás, színkorrekció, konverzió.

Archiválás

A feldolgozott képeket CD-n archiváljuk. Az ún. archív képek őrzik a legnagyobb felbontású, adatvesztés nélküli változatot. Egy-egy kép tárolóhely igénye elérheti a 20 MB-ot. Ezeket a képeket kizárólag helyben szolgáltatjuk a kutatóknak.

Publikálás

Publikálásra különböző konvertált változatokat használunk. A publikálásra szánt fájlok méretben és felbontásban kisebbek mint az archív képek. Tárolásuk tömörített adatvesztéses JPG formátumban történik. A méretváltoztatás és tömörítés módját a felhasználás igényei határozzák meg.

Ellenőrzés

A digitalizálás, képfeldolgozás és publikálás során folyamatosan ellenőrizzük a képek bibliográfiai hitelességét és technikai színvonalát.

Számadatok - 2003. szeptember

A digitalizált corvinák száma: 53
A digitalizált oldalak száma: 8200
A digitális képek száma: 16400

A honlapon feldolgozott kódexek száma: 36
A honlapon található nagyfelbontású egyedi képek száma: 10500
A konvertált változatok száma: 42000
Az összes képek száma: 52500

A honlapon működő fájlok összmérete meghaladja a 30 GB-ot

   
Országos Széchényi Könyvtár